Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;


Από το blog: Whispering-planet

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;
Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.

Γιατί το κάνουμε?
Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ,ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί.
Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
ΥπεύθυνοςΠεριβαλλοντικήςΔιαχείρισης ΣΕΥ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Επιταχύνεται η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου


Επιταχύνεται η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου

Ραγδαία επιτάχυνση της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία ύστερα από επιβράδυνση δύο ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Ο ρυθμός καταστροφής του δάσους σημείωσε αλματώδη αύξηση, από τα 234 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Αύγουστο στα 948 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Δεκέμβριο.

«Ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχαμε δει τόσο υψηλό βαθμό αποψίλωσης του δάσους αυτήν την εποχή του χρόνου», δήλωσε ο Ζιλμπέρτου Καμάρα, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας, που παρέχει στην κυβέρνηση φωτογραφίες της περιοχής από δορυφόρους.
Η πεντάμηνη δραματική αύξηση του ρυθμού καταστροφής του δάσους, που έχει χαρακτηρισθεί «πνεύμονας του κόσμου», για την ικανότητά του να απορροφά αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να παράγει οξυγόνο, είναι τετραπλάσια απ ό,τι την ίδια περίοδο του 2004.
Το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου αποψιλώθηκαν 3.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός και ενδέχεται ακόμη και να διπλασιασθεί μετά την ανάλυση του φωτογραφικού υλικού υψηλότερης ανάλυσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ανησυχία

Τα στοιχεία αυτά είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο Ζουάου Πάουλου Καπουμπιάνκου, εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωνε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει την καταστροφή του δάσους κατά το 50% από τον Ιούλιο του 2005.

Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η «επιτυχία» της οφειλόταν στην πολιτική ελέγχου της παράνομης υλοτομίας και την καλύτερη καταγραφή της έγγειας ιδιοκτησίας της. Η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα, προσθέτοντας πως η Βραζιλία δεν θα παρακολουθήσει άπρακτη την κατάσταση.

Από το 1970 ως σήμερα, στον Αμαζόνιο έχουν αποψιλωθεί 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στη γη έχει έκταση 6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται ως ο πλουσιότερος βιότοπος στον πλανήτη Γη.
Προειδοποίηση
Σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε έκθεσή της έχει προειδοποιήσει ότι μέχρι και το 60% των δασών του Αμαζονίου μπορεί να έχει καταστραφεί μέχρι το 2030.
Η έκθεση υπολογίζει ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου θα απελευθερώσει από 55,5 έως 96,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των σημερινών εκπομπών σε διάστημα δύο χρόνων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι η καταστροφή του Αμαζονίου θα εξαλείψει έναν από τους πιο κρίσιμους σταθεροποιητικούς παράγοντες του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος καθώς ο Αμαζόνιος, όπου βρίσκονται περισσότερα από τα μισά τροπικά δάση του κόσμου, λειτουργεί ως ένας σημαντικός πνεύμονας για τον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/1/2008
Του Τάσου Σαραντή
sarantis@pegasus.gr

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

12ος χρόνος παρουσίας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα


12ος χρόνος παρουσίας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα …

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις 22:00, στην ΕΤ1, στο πλαίσιο μιας Θεματικής Βραδιάς αφιερωμένης στη Λατινική Αμερική, παρουσιάζονται 2 νέα ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.


Ενώ η Ευρώπη βυθίζεται στην στασιμότητα και οι ΗΠΑ είναι εγκλωβισμένες στο ιρακινό αδιέξοδο, συναρπαστικές εξελίξεις σημειώνονται στην Λατινική Αμερική. Στην Βολιβία ένας αυτόχθων Ινδιάνος βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία.
Στον Ισημερινό, ο νέος πρόεδρος της χώρας έδιωξε από την χώρα τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Τράπεζας και κλείνει την αμερικανική στρατιωτική βάση-εκτός και αν ο Λευκός Οίκος δώσει την άδεια για την δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης του Ισημερινού στην Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών!!!
Στη Βενεζουέλα ο Ούγκο Τσάβεζ εθνικοποίησε τις πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου ενώ στις δημόσιες ομιλίες του χρησιμοποιεί φράσεις του Αλέξανδρου Παναγούλη.
Μια σειρά από χώρες αποτινάζουν την αμερικανική κηδεμονία και ενώνονται αναζητώντας έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Τις εξελίξεις αυτές παρουσιάζει σε δύο ντοκιμαντέρ το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα μετά από μια μεγάλη έρευνα στη Βολιβία, τον Ισημερινό, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τον Αμαζόνιο. Τα δύο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα θα παρουσιασθούν στo πλαίσιo μιας Θεματικής Βραδιάς για τη Λατινική Αμερική, παρουσιάζοντας επιπλέον μια αποκλειστική συνέντευξη με τον ιθαγενή πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες.


«Βολιβία: Η Επιστροφή των Ινδιάνων» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις 22:00, ΕΤ1

Η Βολιβία, η πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής, αποτέλεσε για περισσότερο από 20 χρόνια το πειραματόζωο της Ουάσιγκτον. Κάτω από τις προτροπές και τις πιέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ιδιωτικοποιήθηκαν τα πάντα, όπως η δημόσια ύδρευση και το νερό των πηγαδιών. Οι φτωχοί Βολιβιανοί εξηγούν στην κάμερα της εκπομπής ότι επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τον λογαριασμό του νερού έχαναν τα σπίτια τους.

Θα ακολουθήσουν, από τις αρχές της δεκαετίας, διαδοχικές εξεγέρσεις του πληθυσμού που θα καταλήξουν το 2005 στην εκλογή του Έβο Μοράλες, του πρώτου προέδρου της Λατινικής Αμερικής που ανήκει στην ινδιάνικη πλειοψηφία.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας, αγρότης ο ίδιος και καλλιεργητής του φυτού της κόκας, ακυρώνει τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας του, μοιράζει τη γη σε ακτήμονες και εμφανίζεται στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ κρατώντας ένα φύλλο κόκας.

Η Ουάσιγκτον, που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον της «ναρκοτρομοκρατίας» είναι ριζικά αντίθετη με την πολιτική του νέου προέδρου, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις της πλούσιας Βολιβιανής λευκής ελίτ που δεν θέλει να χάσει τα προνόμια της.

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρακολούθησε τα συγκινητικά προγράμματα εναντίον του αναλφαβητισμού που ξεκίνησε ο Μοράλες. Συναντά τον ίδιο στο Προεδρικό Μέγαρο, τον συνδικαλιστή αδερφό του στη γενέτειρα τους και την μεγάλη αδερφή σε ένα πάρκο της Λα Παζ. Το σπίτι της είναι τόσο φτωχικό που ντρεπόταν να το χρησιμοποιήσει ως χώρο συνέντευξης...


«Η Λατινική Αμερική και η Προφητεία του Νίξον» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, στις 12:00 τα μεσάνυχτα, ΕΤ1

Μετά την πρόσφατη αποτυχία του σε ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της Βενεζουέλας, ο Ούγκο Τσάβεζ χρησιμοποίησε μια φράση του Αλέξανδρου Παναγούλη για να τονίσει στους αντιπάλους του ότι θα συνεχίσει την πολιτική που έχει χαράξει.
Το σχετικό βίντεο που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είναι μέρος μιας σειράς εντυπωσιακών εικόνων και γυρισμάτων της εκπομπής στην Λατινική Αμερική.

Στον Αμαζόνιο η αμερικανική εταιρεία πετρελαίων Τεξάκο χρησιμοποίησε την ζούγκλα ως χωματερή για τα τοξικά απόβλητα της εξόρυξης του πετρελαίου.
Οι Ινδιάνοι της περιοχής μιλούν την επιδημία καρκίνου που ξέσπασε στην περιοχή αφανίζοντας έξη ινδιάνικες φυλές.
Στα μπάριος (φτωχογειτονιές) του Κίτο, της πρωτεύουσας του Ισημερινού, οι κάτοικοι μιλούν για την εξαθλίωση τους μετά την κατάργηση του εθνικού νομίσματος που αντικαταστάθηκε από το αμερικανικό δολάριο. Στη Βενεζουέλα, στις αντίστοιχες φτωχογειτονιές του Καράκας, ασθενείς στα νέα δημόσια ιατρεία ομολογούν ότι συνάντησαν γιατρό για πρώτη φορά στην ζωή τους.

Η ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε το 1973, εγκαινίασε την μετατροπή ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής σε αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα όμως, από την Βενεζουέλα, την Βολιβία και τον Ισημερινό έως την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Βραζιλία και τη Νικαράγουα, όπου οι Σαντινίστας επέστρεψαν στην εξουσία, οι νέοι σοσιαλιστές πρόεδροι αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και αναζητούν τρόπους συνεργασίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε δικαιολογήσει το πραξικόπημα στη Χιλή με τη θεωρία του «κόκκινου σάντουιτς» που θα στρίμωχνε τις ΗΠΑ ανάμεσα στη Χιλή και την Κούβα. Αν και τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρξε ποτέ, οι νέες εξελίξεις στη Λατινική Αμερική έχουν θέσει την βόρειο-αμερικανική ηγεμονία σε δοκιμασία.


Το πρόγραμμα της Θεματικής Βραδιάς περιλαμβάνει ακόμη :
11:30 – 12:00 μ.μ.: Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

Στο κλείσιμο της Θεματικής Βραδιάς ένα ακόμη ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τη Βενεζουέλα:

«Βενεζουέλα: Το Πρώτο Τηλεοπτικό Πραξικόπημα της Ιστορίας» του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα (σε επανάληψη)
Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ΕΤ1

"Ευτυχώς είχαμε ένα ισχυρό όπλο", δήλωνε ο υποναύαρχος Έκτωρ Ραμίρεζ Πέρες, αρχηγός του πραξικοπήματος που κατάφερε να ανατρέψει για δύο ημέρες τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. "Όπως είδατε, ο στρατός και οι εδικές δυνάμεις δε χρειάσθηκε να πυροβολήσουν ούτε μία φορά. Το μεγάλο μας όπλο ήταν τα μέσα ενημέρωσης".

Στις 11 Απριλίου του 2002 οι υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες και η αντιπολίτευση οργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Πάνω από 20 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται: ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα και έχουν πέσει θύματα της αστυνομίας και ακροβολιστών - μέρος ενός μυστικού σχεδίου για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας.

Στο Καράκας επικρατεί χάος και οι Βενεζουελιάνοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι έχει συμβεί. Αλλά τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν στην αντιπολίτευση, αποδίδουν την αιματοχυσία στους Τσαβίστας, μοντάροντας έντεχνα τα τηλεοπτικά πλάνα της ημέρας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δε διαθέτει δική του φωνή, γιατί στην διάρκεια των ταραχών οι αντίπαλοι του έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση που σταματάει να εκπέμπει. Η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Τσάβες και ο στρατός επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιες κατασκευασμένες εικόνες χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο που δίνει στη χούντα διεθνή αναγνώριση. Ο Τσάβες θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο αφού οι υποστηρικτές του καταφέρουν να στήσουν ένα εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης και να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κρατικό κανάλι...

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ των άλλων ο υποναύαρχος Κάρλος Μολίνα που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες, ο σκηνοθέτης Άνγκελ Παλάθιο που ανακάλυψε την αλήθεια ερευνώντας όλα τα τηλεοπτικά πλάνα εκείνης της ημέρας, καθώς και δημοσιογράφοι και ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης. Τα γυρίσματα έγιναν στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ.


Δώστε και εσείς το παρών στη συζήτηση που διεξάγεται στο Forum του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.

-----------------------------------------------------
Eπισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΡΧΣ: www.rwf.gr
E-mail: info@rwf.gr




το αναμεταδιδω μετα τιμης!

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

επιτραπηκε στις ΗΠΑ η παραγωγη κλωνοποιημενων ζωων


επιτραπηκε στις ΗΠΑ η παραγωγη κλωνοποιημενων ζωων και η διαθεση στην καταναλωση αυτων και των προϊοντων τους.

ειλικρινα δεν κατανοω ποιο το κερδος της κλωνοποιησης σε σχεση με την βιομηχανικη αναπαραγωγη.

μηπως το κερδος βρισκεται στις γονιδιακες παρεμβασεις, ωστε να γινονται ακομη περισσοτερο κρεατοπαραγωγα και γαλακτοπαραγωγα τα ζωα???

ποσο περισσοτερο μπορουν να γινουν ρε γαμωτο?

οι φυσιολογικες αγελαδες παραγουν μεχρι 8 λιτρα γαλα και οι βιομηχανικες με τα πρησμενα βυζια να ακουμπουν στο πατωμα παραγουν 45 λιτρα γαλα, γεματο ορμονες και αντιβιοτικα.


το αισχρο ειναι οτι περαν της στυγνης εκμεταλευσης των ζωων, εχουμε και στυγνη εκμεταλευση των καταναλωτων: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ λεει ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!


Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

κτηνη και ζώα

απο το μπλογκ whispering-planet

Το Κάλλιο ήταν ένα πολύ ωραίο χωριό το οποίο το 1974 πνίγηκε μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου οι κάτοικοι η μετακινηθήκαν η μετακόμισαν σε ψηλότερα σημεία.
Από εκεί και οι φωτογραφίες, ντοκουμέντο της αγριότητας των ανθρώπων.

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ




απο το "Καταφύγιο" Forums.


ευχαριστω τους ανενταχτους περικυκλωμενους για την αναμεταδωση!

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Gorillas in Danger

The Bushmeat Crisis - Gorillas in Danger



Bushmeat

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

στης Δρουζα(ς) το φιλοζωικο μαγαζι...


...ειδα τον τυπακο του Αττικου Παρκου, ειδα τυπους απο το Κεντρο Περιθαλψης Αγριων Ζωων στην Αιγινα και αναμεσα τους εναν ΕΜΠΟΡΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ.

ειχε κι εναν παπαγαλο Μακαο μαζι του.

Vασιλη εσυ ξερεις ποιος παπαγαλος ητανε.

εκεινος που ηθελε να δραπετευσει ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΨΑΛΙΔΙΣΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ...


ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΩΝ!

ΒΡΕΣ ΜΙΑ ΤΙΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!

ΜΑΛΑΚΑ!


ειναι ο πρωταθλητισμος, αθλητισμος?



το πρωτο κουιζ της χρονιας:


ποσα ζωα χρειαστηκε να πεθανουν για να φτιαχτει η γουνα του επαναστατη Καρβελα?

ναι εκεινη η γκρι που μοστραρε στα καναλια.

ποσο μαλακες ειμαστε τελικα?