Της Λινας Γιανναρου.
Φανταστείτε το γνωστό παιχνίδι με την μπάλα -που ο ένας την πετάει στον άλλο με στόχο να μην πέσει κάτω. Στη θέση της μπάλας βάλτε οποιοδήποτε αντικείμενο του σπιτιού σας, το οποίο δεν χρειάζεστε πια. Αντί να σας «πέσει» κάτω, δηλαδή να καταλήξει απευθείας σε κάποια χωματερή, γιατί να μην περάσει στον επόμενο ιδιοκτήτη του, σε κάποιον που μπορεί να βρει χρήση γι' αυτό; Αυτή είναι η λογική του freecycle -ενός παιχνιδιού με πολλούς κερδισμένους και χαμένη μόνο τη... χωματερή.
Πιστοί του εναλλακτικού αυτού τρόπου ανακύκλωσης είναι σήμερα περισσότεροι από 2.500 Ελληνες, οι οποίοι έχουν γίνει ενεργά μέλη των αντίστοιχων δικτύων που λειτουργούν σε έξι πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Κοζάνη, Σέρρες). Πρόκειται στην πραγματικότητα για «τοπικές οργανώσεις», παρακλάδια του απίστευτα γοργά αναπτυσσόμενου παγκόσμιου κινήματος freecycle που ξεκίνησε στην Τούσον της Αριζόνα των ΗΠΑ την 1η Μαΐου του 2003.
Μέσω της ιστοσελίδας freecycle.org (όπου μπορείτε να εντοπίσετε και τα ελληνικά δίκτυα), συναντιούνται 4.262 τοπικά γκρουπ από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια μέλη!
Το σκεπτικό όμως είναι το ίδιο παντού: ό,τι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, είναι κρίμα να καταλήξει στα σκουπίδια και να επιβαρύνει το περιβάλλον. Είπαμε, ό,τι για εμάς είναι άχρηστο, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι θησαυρός. Βασική αρχή ωστόσο είναι να διατίθεται δωρεάν.
Ετσι, με μια απλή εγγραφή στην ομάδα της πόλης σου, μπορείς να βρεις να χαρίζονται από κουκούλες αυτοκινήτου και χαλιά, ως βρεφικές κούνιες, μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών, ασπρόμαυρες τηλεοράσεις και playstation (αυτά, μεταξύ άλλων, εντοπίσαμε να χαρίζονται στο δίκτυο της Αθήνας, το οποίο μετρά περίπου 1.500 μέλη). Η διαδικασία είναι απλή. Επιλέγεις την καταχώρηση που σε ενδιαφέρει, στέλνεις ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον ιδιοκτήτη του νέου αγαπημένου σου αντικειμένου και κανονίζεται η συνάντηση.
Μέσω των δικτύων freecycle, μπορεί κάποιος επίσης να ζητήσει κάτι που χρειάζεται. Σύμφωνα με τους κανόνες, όμως, τα μέλη παρακαλούνται πριν το κάνουν, να έχουν χαρίσει τουλάχιστον ένα δικό τους αντικείμενο.
Μολονότι οι Ελληνες τώρα αρχίζουν να εξοικειώνονται με την πρακτική «ανακυκλώνω χαρίζοντας», η σχετική φρενίτιδα έχει προ πολλού χτυπήσει τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική η αγγελία νεαρής: «Προσφέρεται μαύρη βαφή μαλλιών αναμεμειγμένη και έτοιμη για χρήση. Απόψε μόνο! Εχω κοντά μαλλιά και χρησιμοποίησα μόνο μέρος της συσκευασίας. Οποιος ενδιαφέρεται, σήμερα είναι η μέρα του!»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου