Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Επιταχύνεται η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου


Επιταχύνεται η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου

Ραγδαία επιτάχυνση της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία ύστερα από επιβράδυνση δύο ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.Ο ρυθμός καταστροφής του δάσους σημείωσε αλματώδη αύξηση, από τα 234 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Αύγουστο στα 948 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Δεκέμβριο.

«Ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχαμε δει τόσο υψηλό βαθμό αποψίλωσης του δάσους αυτήν την εποχή του χρόνου», δήλωσε ο Ζιλμπέρτου Καμάρα, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας, που παρέχει στην κυβέρνηση φωτογραφίες της περιοχής από δορυφόρους.
Η πεντάμηνη δραματική αύξηση του ρυθμού καταστροφής του δάσους, που έχει χαρακτηρισθεί «πνεύμονας του κόσμου», για την ικανότητά του να απορροφά αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να παράγει οξυγόνο, είναι τετραπλάσια απ ό,τι την ίδια περίοδο του 2004.
Το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου αποψιλώθηκαν 3.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός και ενδέχεται ακόμη και να διπλασιασθεί μετά την ανάλυση του φωτογραφικού υλικού υψηλότερης ανάλυσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ανησυχία

Τα στοιχεία αυτά είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο Ζουάου Πάουλου Καπουμπιάνκου, εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωνε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει την καταστροφή του δάσους κατά το 50% από τον Ιούλιο του 2005.

Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η «επιτυχία» της οφειλόταν στην πολιτική ελέγχου της παράνομης υλοτομίας και την καλύτερη καταγραφή της έγγειας ιδιοκτησίας της. Η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα, προσθέτοντας πως η Βραζιλία δεν θα παρακολουθήσει άπρακτη την κατάσταση.

Από το 1970 ως σήμερα, στον Αμαζόνιο έχουν αποψιλωθεί 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας. Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στη γη έχει έκταση 6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται ως ο πλουσιότερος βιότοπος στον πλανήτη Γη.
Προειδοποίηση
Σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε έκθεσή της έχει προειδοποιήσει ότι μέχρι και το 60% των δασών του Αμαζονίου μπορεί να έχει καταστραφεί μέχρι το 2030.
Η έκθεση υπολογίζει ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου θα απελευθερώσει από 55,5 έως 96,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των σημερινών εκπομπών σε διάστημα δύο χρόνων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι η καταστροφή του Αμαζονίου θα εξαλείψει έναν από τους πιο κρίσιμους σταθεροποιητικούς παράγοντες του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος καθώς ο Αμαζόνιος, όπου βρίσκονται περισσότερα από τα μισά τροπικά δάση του κόσμου, λειτουργεί ως ένας σημαντικός πνεύμονας για τον πλανήτη.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/1/2008
Του Τάσου Σαραντή
sarantis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ποσο μαλακες ειμαστε τελικα?