Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;


Από το blog: Whispering-planet

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;
Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε.

Γιατί το κάνουμε?
Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο.
Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ,ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!

Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί.
Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας!!!

Γιώργος Καρούντζος
Χημικός. Μηχ., PhD
ΥπεύθυνοςΠεριβαλλοντικήςΔιαχείρισης ΣΕΥ

2 σχόλια:

johnniebegood είπε...

ευχαριστω Αγγελε!

kalliopi είπε...

Τα λάδια ανακυκλώνονται... δεν πετιούνται στα σκουπίδια.

http://elladitsamas.blogspot.com/2007/07/blog-post_01.html

Ξέρετε πού να ρίξετε το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Συνήθως, ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Γενικότερα δεν πρέπει να πετάμε χημικές ουσίες όπως μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα, φάρμακα ή άλλα χημικά στο νεροχύτη.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων καταστρέφοντας την πανίδα ή φράσσοντας τις σωληνώσεις.

Αν δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας και τα υλικά αυτά απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί μολύνουν κατευθείαν τους υδροφόρους ορίζοντες, ακόμη χειρότερα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμάτων - περιλ. και τα λάδια) στους ΧΥΤΑ («Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Κ.Υ.Α. 29407/3508 ΦΕΚ 1572Β/2002). Ένας από τους λόγους είναι και το μεθάνιο που εκλύεται από τους ΧΥΤΑ εξαιτίας των οργανικών απορριμμάτων, το οποίο είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου. Ένας δεύτερος λόγος είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα των οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές (ΧΑΔΑ) - αλλά και στους ΧΥΤΑ.

Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε το κέντρο συλλογής αυτών των υλικών στη γειτονιά μας (αν υπάρχει) και να τα απορρίψουμε εκεί।

Ήδη λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ Συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

Αν οχι, επικοινωνήστε με την ESK OIL (Μιχάλης Σπυρόπουλος (697) 478-0808 / 621-6305 / Λυκόβρυση 17 Μεταμόρφωση 14410)

Eπίσης η ΕΛΤΕΠΕ (Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΑΕ) δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

http://www.eltepe.gr/
----------------------

http://www.nline.gr/index.php?p=966

Με το μότο ζωής «Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη και σπορέλαια της κουζίνας σας, αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», ο Αντώνης Χατζηανδρώνης, έκανε την οικολογική συνείδησή του επάγγελμα και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ξεκίνησε μια επιχείρηση ανακύκλωσης καμένων λιπών - σπορέλαιων.

Αντώνης ΧατζηανδρώνηςΔιατηρώντας ένα μικρό ελαιουργείο στο Αιγίνιο Πιερίας κι έχοντας ήδη τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ο κ.Χατζηανδρώνης ξεκίνησε να συλλέγει τα καμένα λάδια από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρία τηρεί όλες της προδιαγραφές που απαιτούνται βάση της νομοθεσίας της Ε.Ε., όπως άδεια διάθεσης λυμάτων, περιβαλλοντολογικούς όρους, βιολογικό καθαρισμό. Όπως μας εξηγεί, το ανακυκλωμένο λάδι που προκύπτει από τα καμένα λίπη της κουζίνας χρησιμοποιείται για την παραγωγή του βιοντίζελ, ενός καθαρότερου καύσιμου. Η προσθήκη του βιοντίζελ στο συνηθισμένο ντίζελ κίνησης είναι πιο προσφιλή στο περιβάλλον κι έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών ρίπων και καπνού.

Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη της κουζίναςΗ διαδικασία είναι απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι εστιάτορες είναι να συλλέγουν τα καμένα λίπη και σπορέλαια στα μεγάλα αποθηκευτικά δοχεία που τους δίνονται. Στη συνέχεια, η ίδια η εταιρία συλλέγει τα δοχεία από τα εστιατόρια και αφήνει κάποια άδεια μέχρι την επόμενη παραλαβή τους. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Όλα τα δοχεία με τα καμένα λίπη συγκεντρώνονται στις ειδικές εγκαταστάσεις για να ακολουθήσει η διαδικασία καθαρισμού. Το φιλτράρισμα γίνεται με φυσικό τρόπο. Το καμμένα λίπη απλώς κοσκινίζονται σε ένα δονητικό μηχάνημα (κόσκινο). Το καθαρό σπορέλαιο που βγαίνει αδειάζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή για να σταλεί στη συνέχεια στις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ.

«Πρόκειται για μια τελείως απλή διαδικασία, που όμως χρειάζεται οργάνωση και σωστό συντονισμό, κυρίως για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι ποσότητες από τα εστιατόρια και τους χώρους μαζικής εστίασης», αναφέρει ο κ. Χατζηανδρώνης.

«Από την άλλη πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε».

Πρωτοπόροι οι Ευρωπαίοι

Περισσότεροι από 100 τόνοι καθαρού σπορέλαιου αποστέλλονται μηνιαίως από την μονάδα του κ. Χατζηανδρώνη για τη παραγωγή βιοντίζελ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, τη Δανία, τη Τσεχία και την Αυστρία λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη των χώρων μαζικής εστίασης. Το κράτος εκεί υποχρεώνει τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης να στέλνουν τα καμένα λίπη προς ανακύκλωση. Στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις δύο, η μία εκ των οποίων είναι αυτή του κ. Χατζηανδρώνη.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία συνεργάζεται με επαγγελματίες της μαζικής εστίασης από τη Δράμα μέχρι τα Γιάννενα, τη Λάρισα και το Βόλο, ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη της κουζίνας τους προς ανακύκλωση, αντί να τα πετάξουν στο νεροχύτη.
info…

Βιοντίζελ = Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ή μηχανές που καταναλώνουν πετρέλαιο. Για την παραγωγή του, χρησιμοποιούνται κυρίως φυτά αγροτικής παραγωγής αλλά και ζωικά λίπη, παραπροϊόντα καλλιεργειών, ακόμα και τηγανισμένα λάδια. Το βιοντίζελ δεν επαναφέρει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα που η φύση έχει «αποσύρει» εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρά μόνο όσο δέσμευσαν, στην εποχή μας, οι οργανισμοί από τους οποίους παράγεται.
------------

http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=2133

-ΠΑΛΙΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ και ΛΑΔΙ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ

- Επικοινωνήστε με την ESK OIL (Μιχάλης Σπυρόπουλος (697) 478-0808 / 621-6305 / Λυκόβρυση 17 Μεταμόρφωση 14410)

- ΜΗΝ βάλετε τα λάδια της κουζίνας και του τηγανίσματος σε μία σακούλα ΟΥΤΕ να τα πετάξετε στα σκουπίδια, όπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ σας παροτρύνει ένα αφελές ημέιλ που έχει κυκλοφορήσει τελευταία.

- Με βάση το νόμο για τη διαχείριση των αποβλήτων (Νόμος 2939 / 2001 (ΦΕΚ 179 Α) με τίτλο: «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων � Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις» και των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων και συγκεκριμένα: 82 / 2004 (ΦΕΚ 64 Α / 2.3.2004) 109 / 2004 (ΦΕΚ 75 Α / 5.3.2004) 115 / 2004 (ΦΕΚ 80 Α / 5.3.2004), 116 / 2004 (ΦΕΚ 81 Α / 5.3.2004) 117 / 2004 (ΦΕΚ 82 Α / 5.3.2004) τα οποία αναφέρονται σε μέτρα, όρους και προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων και των λιπαντικών ΕΛΑΙΩΝ. Ήδη λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ Συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Με ένα από αυτά συνάπτουν συμβάσεις �για παράδειγμα- οι Δήμοι.

- Ελέγξτε με τον Δήμο σας αν λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

- Τέλος, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμάτων - περιλ. και τα λάδια) στους ΧΥΤΑ («Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Κ.Υ.Α. 29407/3508 ΦΕΚ 1572Β/2002). Ένας από τους λόγους είναι και το μεθάνιο που εκλύεται από τους ΧΥΤΑ εξαιτίας των οργανικών απορριμμάτων, το οποίο είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου. Ένας δεύτερος λόγος είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα των οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές (ΧΑΔΑ) - αλλά και στους ΧΥΤΑ.

ποσο μαλακες ειμαστε τελικα?