Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Δελφίνια έσωσαν κολυμβητές από τα σαγόνια του καρχαρία

25/11/2004

ΕRΤ.GR
Τρίτη 17:49

Ένα κοπάδι δελφινιών έσωσε τη ζωή τεσσάρων κολυμβητών, που απειλήθηκαν από ένα
τεράστιο καρχαρία, στην περιοχή Οσιαν Μπιτς, στο Ουνγκαρέι της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Ρομπ Χόους, επαγγελματίας ναυαγοσώστης, κολυμπούσε μαζί με την κόρη του και άλλες δύο νεαρές γυναίκες 100 μέτρα από την ακτή.

"Ξαφνικά επτά δελφίνια έσπευσαν προς τα εμάς κολυμπώντας γρήγορα και εμφανώς ταραγμένα", είπε χαρακτηριστικά ο Χόους. Τα δελφίνια άρχισαν να κάνουν κύκλους γύρω από τους κολυμβητές, όπου είχε πλησιάσει ένας μεγάλος καρχαρίας.

Τα πανέμορφα θηλαστικά με την παρουσία τους απέτρεψαν την επίθεση.

Έδειχναν αναστατωμένα

Έκαναν κύκλους πολύ κοντά μας ποτέ άλλοτε δεν είχα βρεθεί τόσο κοντά με δελφίνια, αφηγείται στο ραδιόφωνο της Νέας Ζηλανδίας ο Ρομπ Χόους.

"Τότε ένα δελφίνι ήρθε καταπάνω μου και έκανε βουτιά. Βούτηξα κι εγώ για να δω πού πήγαινε. Και τότε είδα μία τεράστια γκρι φιγούρα να περνά σε απόσταση μόλις δύο μέτρων από εμένα. Κοίταξα προς την κατεύθυνση που πήγαινε ο καρχαρίας, εκεί όπου βρίσκονταν τα άλλα δύο κορίτσια και είδα περίπου τρία δελφίνια να βρίσκονται δίπλα τους. Κόντεψα να ξεψυχίσω, γιατί εκεί βρισκόταν η κόρη μου", είπε χαρακτηριστικά.

Τα δελφίνια συνέχισαν να κάνουν κύκλους δίπλα στα κορίτσια, ώσπου έφθασε κοντά τους μία σωσίβια λέμβος με έναν άλλο ναυαγοσώστη, που είχε δει τί συνέβαινε.

Ο δεύτερος ναυαγοσώστης επιβεβαίωσε ότι δίπλα στους κολυμβητές είχε πλησιάσει ένας μεγάλος καρχαρίας και τα δελφίνια με την παρουσία τους απέτρεψαν την επίθεση.

Η ζωολόγος του Πανεπιστημίου του Οκλαντ Ροχέλ Κονσταντιν επισήμανε πως "η αλτρουιστική συμπεριφορά των δελφινιών είναι απολύτως φυσιολογική τους αρέσει να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη".

Να σημειωθεί ότι το δελφίνι προσεγγίζει τον άνθρωπο είτε για να τον προστατεύσει, είτε ζητώντας προστασία από τον άνθρωπο.

Aννα Κούρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ποσο μαλακες ειμαστε τελικα?